Ett päron till morsa

11 fantastiska saker du inte visste innan ditt barn börjat på förskola

Det är Förskolans dag i dag! Passar på att hylla denna fantastiska institution med en uppdaterad version av denna klassiska Päronmorsa-lista – nu fylld med fler illustrationer 🙂

11 FANTASTISKA SAKER DU INTE VISSTE INNAN DITT BARN BÖRJAT PÅ FÖRSKOLA

 

Förskolan - Hemma 2-0
Förskolan – Hemma 2-0

1) Att ditt barn plötsligt kan börja äta födoämnen som de annars absolut inte äter hemma. Precis som att barnet utvecklar en TEMPORÄR förmåga att – håll i hatten – klä på sig själv! Förmågor som dock upphör i samma stund som du öppnar förskolegrinden (den är i och för sig inte alltid helt lätt att öppna, kolla här).

2) Att ditt barn på något mystiskt, mirakulöst sätt kommer lära sig att städa/plocka upp efter sig. Medan oredan hemma dock kommer att bestå…

Städa hemma vs på förskolan

3) Att själva påklädningen innan förskolan är en av småbarnsårens största ”prövningar” och att det är omöjligt att klä sitt barn ”rätt från början”. Pälsar du på barnet är det garanterat innelek som står på agendan och kör du med lite kläder kommer det troligen vara dags för utelek.

DAGENS OUTFIT

4) Att alla barn typ alltid är sjuka. Snoret rinner varje dag på ALLA. HELA TIDEN. Grönt, grått, gult, genomskinligt. Här finns alla nyanser och du kommer häpnas över de suspekta formationer som kan passera genom barnens näsor. Allra äckligast är förstås snoret som kommer ur ANDRA barns kranar.

Snorfest

5) Att vabba eller inte vabba, det är den eviga frågan. Och att Allmäntillståndet är den enda sanna Guden som alla ALLTID hänvisar till oavsett. Men vem/vad är egentligen den där mystiska Allmäntillståndet som alla tjatar om?

6) Att ditt vanligtvis svårsövda barn på en given signal kommer lägga sig ner på golvet i ett stort rum med andra främmande barn och sova likt programmerade sektmedlemmar.

Sova på förskolan

 

7) Att all tarmtömning i huvudsak kommer förläggas till INNAN och EFTER förskolan. Och att bajsplanering i grunden därmed är dömd att misslyckas. Barnet är påklätt och redo för avgång, men så känner man den där lilla odören.

8) Att det finns få saker som är gulligare än ett barn med ryggsäck (och att du inte kan bli mer stolt än när pedagogen andas minsta lilla positiv sak om ditt barn)

9) Att sockor, nappar och vantar är till för att upplösas i Förskolans Svara Hål.

10) Att förskoledagar kommer ditt barn vara trött på morgonen och på helgen vill hen upp och hoppa. Helst i ditt ansikte.

Aldrig sovmorgon

 

Och så till den elfte – OCH VIKTIGASTE PUNKTEN!

11) Att förskolepersonalen är hjältar som förtjänar alla pengar i världen och evig credd. De tar hand om våra barn, torkar det ständiga snoret och ger dem kramar.

TACK. TACK. TACK!

Gillar ni mina seriestrippar? Lägger ut nya så ofta jag bara hinner här, MINST varje måndag och onsdag  – ibland oftare, så in och följ mig så kanske jag får möjlighet att rita massa, massa mer! KIKA gärna in på instagram.com/ettparontillmorsa också –  där hittar ni fler seriestrippar! Och på facebook.com/ettparontillmorsa 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emelie

  Älskar din blogg! Min första börjar på förskolan nu i höst haha har jobbat på förskola så ska bli kul att se hur det är på andra sidan så att säga, 😁 Tycker de e så kul att du visa både de tuffa och de underbara livet som förälder och sambos haha inte lätt alla gånger😅 Keep up the good work 👍😃

 2. Marie

  Tack, då vet jag vad jag har att vänta i augusti när min son börjar på förskola 😉 Följer på instagram, din humor är så bra 😃

 3. Josefine

  Hej
  Vi är tre förskollärare (och mammor) som håller på att skriva ihop ett informationshäfte till våra föräldrar på den nya avdelning som vi ska starta till hösten. Vi ”snubblade” över dina illustrationer och skrattade högt av igenkänning. Vi undrar om det går bra att vi använder några av dina bilder i vårt häfte. Vi tycker att du fångar föräldrarperspektivet klockrent på ett humoristiskt sätt och vi vill gärna bjuda föräldrarna på ett skratt mitt i all information. Självklart kommer vi hänvisa att vi har lånat bilderna från din blogg .
  Vänligen / Josefine, Sofie och Sandra

  1. ettparontillmorsa

   Hej! Så kul att höra att ni gillar mina seriestrippar! Och tusen tack för snälla ord och er förfrågan! Visst kan ni låna bilderna till ert häfte, antar att det bara är för ”internt bruk” inom er avdelning, och ingen vanlig utgivning av en broschyr eller liknande? Kör på i så fall 🙂 och hänvisa till min blogg blogg.loppi.se/ettparontillmorsa och gärna även /instagram/ettparontillmorsa. Finns på denna mejl om ni har fler frågor eller funderingar – teresa.tingbrand@gmail.com – jag frilansar som illustratör och tar gärna emot uppdrag om ni vill ha mer högupplösta bilder, prints osv 😉 Ha en fin dag!

   1. Josefine

    Tack så jättemycket för ditt svar och för att vi får lov att använda oss av bilderna. Det är bara för internt bruk och inget som skall tryckas eller ges ut. Önskar dig en fin dag du med

 4. Bosse Ekman

  känns lite trist att det bara var mamman. Ett päron till förälder. Och kanske skifta personer i seriestrippen. Men vad vet jag det kanske är självbiografi. Kör hårt👍

  1. ettparontillmorsa

   Har gjort massa seriestrippar med andra i fokus också, men serien är ju främst självbiografisk, päronmmorsan är alltid i fokus, hon är en karikatyr av mig, en seriefigursfamilj inspirerad av min egen så att säga, om än något överdriven ibland kanske 😉 Tack för synpunkterna i alla fall, och ha en bra dag!

  1. ettparontillmorsa

   Kul höra du gillar 😉 Min är tre 😀 Ha en fin kväll och tack för att du tog dig tid att kommentera! Lägger ut nya seriestrippar om samma ämne flera gånger i veckan, så kika gärna in igen här <3

 5. Louise

  Jag lade ut denna på en sida på Facebook för förskolepersonal. Den har nu, efter ett halvt dygn drygt 400 likes. Så bra och träffsäkert!

 6. Cilla

  Så kul att läsa! Särskilt vantar och strumpor som försvinner är ju så sant!! .
  Är förskollärare och älskar våra barn!

  1. ettparontillmorsa

   Åh vad kul höra att du gillar, särskilt när de kommer från er som verkligen jobbar inom förskolan – ni är fantastiska på alla sätt, menar det verkligen! Kram och ha en fin dag!

 7. Jenny Christensson

  Mina barn går i lågstadiet nu men det här var en klockren tripp down memory lane! Allt stämde utom maten för min minsta, hon åt inte på förskolan heller… Riktigt kul och träffsäkert.

 8. Nina

  Nu har jag dock valt att ha mina barn hemma, men dom kan städa utan efter sig innan 2 år. Klär sig själva efter förmåga och äter grönsaker.. Är typ aldrig snoriga, stora går dock skolan nu.. Lilla är 2.. Älskar livet som dygnet-runt mamma 🙂

 9. J

  Tack för ett härligt inlägg o jag tycker du verkligen sätter pricken över i. Känner igen mig helt o fullt men jag är en pedagog som jobbat över 20 år men nu är jag chef i förskolan. Kan kommer garanterat följa dig!!

  1. ettparontillmorsa

   Åh tack, betyder mycket att få höra! Särskilt från någon som jobbar inom förskolan. Ni är verkligen fantastiska.
   Och blir så väldigt glad för varenda en av som vill följa! Ha en fin kväll 😀